™ = Stevie Z = ™
~♥ A long journey, begins with a single step ♥~

First in 2@1@ ...

7:14 PM


Salam,

Setelah sekian abad aku mendiamkan diri gara2 FB,skrg aku 'mungkin' la akan kembali m'update blog yg telah lama aku tinggalkan.Seperti yg aku ckp kt korang dulu,aku b
blogging ni pun sekadar megisi masa lapang je pun.I'll never take this seriously.So,korang fhm2 je la knp blog aku ni simpl2 je.Post aku kali ni pun just nk jelaskan kt korang knp aku b'diam diri dr blog nie.Sebelum tu,aku nk mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina or Gong Xi Fa Chai kpd rakan2 n seluruh rakyat Malaysia.1 Malaysia.Lupa nk bg tau,semalam aku t'serempak ngan PM kita kt masjid UIA.T'kezut gak aku.hahaha..


So,korang pun tau kan yg skrg nie zaman k'gemilangan FB.Ala,kalu dulu mcm Friendster la (Lama dh aku tinggalkan).FB ni pun aku baru start akhir tahun lps,itupun member2 aku yg cucuk.Kalu x,harapan je la.hehe.Neway,thank korang erk.Bg aku,FB nie menarik coz game n application dia agak unik.B'cakap tntang game ,jawapan dia sbb game FB la aku telah tinggalkan blog ini.Wakakaka.Game dia bkn apa,tp kita perlu b'main b'dasarkan masa.Ala,x perlu aku t'rangkan.Korang lebih tau drpd aku.Seperti,yg korang tau game evergreen spt Farmville n sewaktu dgnnya,mesti kena b'main m'ikut masa.Itu la kot yg m'buatkan game FB ni menarik.Tambah2 lagi ,neighbour kita member sendiri.Bole bragging ckit ,kalu dh level tinggi 2.=P


Tetapi aku skrg ni tgh aggrasively main 2 game yg menarik.Game CafeWorld n Happy Island.Aku suka game sbb dia buat aku mcm aku sndiri yg jd owner bnda 2(padahal berangan je pun).So,aku la yg jd chef,aku la jd interrior designer,aku la jd planner,senang ckp sume la aku.Lagi satu,sistem kenaikkan level dia, m'buatkan game itu tambah mencabar.Yela kan,kita nk jd t'baik la kononye.hahaha..K la korang,lain kali pulak la aku smbung.Ada bnda lain yg aku perlu buat..See ya,take care ,Selamat b'blogging n f'booking ~~!!

p/s : Jgn sambut hari Valentine sok erk.Bnda karut sume 2..Marilah kita m'jaga maruah agama ,bangsa n negara kita.Till then..
Read On 3 Respons

Ikhtibar Kepada "Kaki Clubbing"

5:18 AM


Salam,

Rasanye semenjak aku dh create akaun Facebook ni blog aku kelihatan mati dan sunyi jekan..he2.Sory la kawan2,aku pun dh pesan dr awal lg,aku b'blog ni bila ada masa je .So,skrg masa aku agak lapang aku ingin post satu bnda menarik kt korang.Benda ni mmg betoi2 m'meranjatkn aku sama skali.Dua kali pun ada,ish3.Aku dpt sumber ni dr FB la.(FB mmg t'baiklah).Time kasih kpd siapa yg postkn menda ni kt FB.Kita yg hidup 'leka' di dunia patut m'ambil pengajaran dan hikmah disebalik benda yg berlaku.T'utamanya kpd kaki clubbing.Kalu korang nk tau lebih lanjut tgk la video kt bawah nie...



video


Tegoklah video ni.Kalu di pikir2kan balik,Allah boleh bayar 'cash' balasan kpd maksiat yg telah kita lakukan di dunia yg fana ini.Jd,kpd rakan aku yg kaki clubbing 2,masih ada ruang untk anda b'taubat kps-Nya.Ingatlah,sebesar mana pun dosa yg kita telah lakukan,BESAR lagi p'ampunan Allah S.W.T kpd kita.Subhana-Allah.Jgn laah kita nk t'hantuk baru nk t'ngadah...Plz baliklah anda ke pangkal jalan.So,setkat ini jelah post aku,kpd anda di luar sana ,mari lah kita m'ambil ikhtibar b'sama.. ^_^



Apakah anda cari d'tempat sebegini??Cuma maksiat dan dosa...
________________________________________________________________________________

p/s : LivFool n ChelShit kalah..YEAAAHHHH~!!!.Lps ni nk study calculus sok quiz..haish!!!

Read On 6 Respons

Great Quotes by Great Leaders !!!

8:00 AM

Salam,

Rasanye agak lama aku sudah x m'jenguk blog aku nie.Aku rasa korang pun dh lama m'nuggu post baru, ye x??Kalu x pun, aku x kisah,haha.Maklumlah skrng ni bulan pose ,so masa aku untk update blog pun agak terhad.Ye la,korang pun tau kan.Aku ni buka nye xtreme sgt kalu nk b'blog ni.B'blogging ni hanyalah sekadar aktiviti mengisi masa lapang aku jer.Sedar x sedar,td kita pun baru saja m'laksanakan solat terawikh buat kali t'akhirnya pd thn nie.Esok plak,hari t'akhir kita b'puasa di dlm bulan Ramadhan ,rasa mcm kejap je la,aishh.X puas rasanye.Rasa kalu boleh nk tmbh lg sebulan,hehe.Esok,sudah mula la k'dengran suara2 takbir di surau2 or masjid2 di seluruh Malaysia.Dan aku rasa x t'lalu awal untuk m'ucapkan "Selamat Hari Raya Aidilfiri,Maaf Zahir & Batin" unuk seluruh sahabat2ku dan juga umat Islam di selruh dunia.Moga2 ibadah kita di bulan Ramadhan diterima oleh Allah S.W.T.Amin...

Mula2 skali aku nk tekankan kt sini yg entri kali ini x de kaitan pun dgn hari raya.Aku x t'pikirpn lg apa yg nk tulis masa ari raya nanti,hahaha.Malas la nk wat entri psl ari raya,mesti ada ramai lg yg wat psl entri raya.Sbnrnya kali nie,aku nk postkn psl kata2 hikmat dr 'great leaders from all around the world'.Korang mesti pelik kan apsal,aku tiba2 je wat psl kata2 hikmat ni kn?Sbnrnya,aku t'jumpa satu artikel nie yg t'tulis bnyk kata2 hikmat dr orng2 yg boleh d'kategorikan sbg 'great leaders' pd suatu ketika dulu.So,aku rasa lebih baik aku kongsi ngan korang kata2 ni.Sbb bg aku,d'sbbkn kata2 ni lah yg membuatkn mereka b'jaya di dlam hidup dan s'terunya m'jadi ikutan untuk insan lain.Lg pn ,x baik kalu ada ilmu kita simpan sorang2,bkn ke lebih elok jika kita kongsi ramai2 betoi x??hehehe=)

Kata2 hikmat yg aku nk post ni bkn sahaja d'luahkn oleh tokoh2 politik,tp juga d'luahkn oleh tokoh2 sukan,bisnes,hiburan dan bnyk lagi lah.Aku pasti korang mesti kenalnye lah ngan tokoh2 ni.Kalu x kenal,korang mmg 'noob' ayam.X dapaek den nk nolong,hak3.K r,aku mals nk tulis pnjg2 g.Korang guna mata n' baca lah kata2 hikmat nie erk :-


Politician
  1. “I am not a saint, unless you think of a saint as a sinner who keeps on trying.” -Nelson Mandela
  2. “Strength does not come from physical capacity. It comes from an indomitable will.” -M.K.Gandhi
  3. “Our scientific power has outrun our spiritual power. We have guided missiles and misguided men.” -Martin Luther King
  4. “Am I not destroying my enemies when I make friends of them?” - Abraham Lincoln

Business
  1. “It's kind of fun to do the impossible.” - Walt Disney
  2. “A business that makes nothing but money is a poor business.” -Henry Ford
  3. “Success is a lousy teacher. It seduces smart people into thinking they can't lose.” -Bill Gates
  4. “Best is not the end point, but a starting point for innovation.” -Larry Page Google

Entertainment

  1. “The greatest discovery of all time is that a person can change his future by merely changing his attitude.” -Oprah Winfrey
  2. “A day without laughter is a day wasted.” -Charlie Chaplin
  3. “You have many years ahead of you to create the dreams that we can't even imagine dreaming.” -Steven Spielberg
  4. “Never confuse the size of your paycheck with the size of your talent. You are much more than your paycheck” -Marlon Brando

Science
  1. “Imagination is more important than knowledge.” -Albert Einstein
  2. “It is possible to fly without motors, but not without knowledge and skill.” -Wilbur Wright
  3. “I have not failed. I've just found 10,000 ways that won't work” -Thomas Edison
  4. “I never did a day's work in my life. It was all fun.” -Thomas Edison

Sports

  1. “I am the greatest, I said that even before I knew I was.” -Mohammed Ali
  2. “Everything is practice” -Pele
  3. “Always turn a negative situation into a positive situation.” -M.Jordan
  4. There is no ‘I’ in ‘TEAM’ but there is an ‘I’ in ‘WIN’ -M.Jordan

Society
  1. “If you judge people, you have no time to love them.” -Mother Teresa
  2. "We shall never know all the good that a simple smile can do” -Mother Teresa
  3. “Arise, Awake and stop not till the goal is achieved” -Swami Vivekananda
  4. “Life is an exciting business, and most exciting when it is lived for others.” -Helen Keller

Management
  1. “If you don't have a competitive advantage, don't compete.” -Jack Welch
  2. “Knowledge has to be improved, challenged, and increased constantly, or it vanishes” -Peter Drucker
  3. “Leaders don't create followers, they create more leaders.” -Tom Peters
  4. “Apply yourself. Get all the education you can, but then, by God, do something. Don't just stand there, make it happen.” -Lee Iacocca

Arts
  1. “Lord, grant that I may always desire more than I can accomplish.” -Michelangelo
  2. “I have offended God and mankind because my work didn't reach the quality it should have.” -Leonardo Da Vinci
___________________________________________________________________________________

So,aku rasa dh cukup bnyk dh quotes2 aku letak.Skrg t'pulang la kt korang nk baca ke idak.Mmg sesetengah quotes 2 aku sndiri pn x phm apa maksd t'sirat disebalik quotes 2.huhu.Jd marilah kita m'pebaiki kelemahan diri agar menjadi insan lebih baik di masa hadapan,Insya-Allah.. ^.^

Read On 2 Respons

10 Sifat Kaum Hawa yang Perlu Diketahui !!! (Part 2)

3:07 AM

Salam,

Apa khabar wahai semua shabat2ku yg sentiasa di dlm ingatan ??Harapnya semua di dalam keadaan sihat sejahtera.Sedar x sedar kita sudah pun sudah masuk 1/3 mlm terakhir di dlm bulan yg mulia dan penuh keberkatan iaitu bulan Ramdahan.Seperti yg d'ketahui oleh semua umat Islam,kita di dlm hari 7 likur.Dimana 7 mlm hari t'akhir ini,marilah kita merebut peluang untk m'gandakan ibadah kita ke atas Allah S.W.T untk dipertemukan kpd kita mlm Lailatur qadar yg lebih baik drpd 1000 bulan,Insya-Allah.So,mlm ni marilah kita b'sama2 memuliakan masjid b'dekatan di tmpt kediaman kita dgn penuh rasa insaf dan taqwa kpd-Nya.Dan jika diizinkan oleh Allah S.W.T ,kita dpt d'pertemukan dgn mlm yg lebih baik drpd 1000 bln itu,haruslah kita b'syukur dan b'doa untuk diri kita dan seluruh umat Islam..

Aku rasa cukuplah mukhadimah ataupun pembuka kata untk post aku kali ini.Walaupun,pembuka kata itu agak jauh kaitannya dgn apa tujuaan aku anta post ini.Niat aku hnyalah untuk m'peringat kn kembali tntg mlm lailatur qadar.Baiklah,entri aku kali ini adalah sequence dgn entri yg aku post pd bln lepas (kalu,x silap aku r).Kalu x baca lagi ni huh !LINK! dia. Ia berkaitan dgn sifat2 wanita yg sepatutnya lelaki beri perhatian jika mahu b'damping dgn 'si jelita' cheewahhh.Berdasarkn perhatin dan juga kajian aku,sifat2 ni agak "common" dikalangan wanita.Mungkin d'sebabkn horman depa jd cam ni kot,Allahu-alam.Oleh itu,ini merupakan kelebihan untk kaum lelaki untuk mendalami isi hati wanita dan seterusnya dgn lebih memahami dgn gerak-geri mereka.Aku pun sebenarnya malas nk tulis panajang korang leh baca la kt bawah nie :-
_______________________________________________________________________________________________

11. Bersikap terlalu serius, boleh mematikan mood wanita.
12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya memberikan respon positif, misalnya menghubunginya melalui telepon, si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat, tetapi sebenarnya di hatinya amat gembira,bangga dan tak sampai sepuluh minit, semua teman-temannya akan tahu berita tersebut.
13. Sebuah senyuman memberi seribu erti bagi wanita. Jadi jangan senyum sembarangan kepada wanita.(betoi3,aku setuju)
14. Jika kamu menyukai sorang wanita, mulailah dengan persahabatan. Kemudian biarkan dia mengenal dirimu dgn lebih dalam.
15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak dia keluar, lupakanlah dia kerana dia memang tak berminat denganmu. (Aku x tau)
16. Tetapi jika dalam waktu yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu, teruskan usahamu untuk memikatnya.
17. Jangan sesekali meneka apa yang dirasakannya. Tanya dia sendiri!! (Banyak lelaki hnya meneka,coz malu nk tnya)
18. Setelah sorang gadis jatuh cinta,dia akan sering bertanya-tanya mengapa aku tak bertemu lelaki ini lebih awal.
19. Kalau kamu masih mencari-cari cara yang paling romantis untuk memikat hati sorang gadis, bacalah buku-buku cinta.(Semangat tul kalu lelaki beli buku cam 2,huhu)
20. Bila setiap kali melihat foto bersama, yang pertama dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya, kemudian barulah dirinya sendiri.(Sape yg kuat cemburu je..)

So,kpd semua kaum wanita sekali.Adakah sifat2 ni ada kt diri korang??

_____________________________________________________________
p/s : Smlm Man Utd mng 3-1.10 org je kot..Rooney mmg Style !!!
Read On 6 Respons

Man Utd 2 - 1 Arsenal

9:31 PM



Salam,

Apa khabar wahai sahabat2 ku, moga2 korang sume dikeadaan sihat dan diberkati Allah SWT.Seperti yg aku janjikn kt member2 aku.Kalu Man Utd mng, aku akan anta post ttng kemenagan ini kt blog aku.Hak3..Kejam2.Aku harap korang juga sedang merasai apa yg aku sekarang.Korang nk tau x apa tg aku rasa skrg? Skrg nie ,aku rasa sgt la 'happy' yg teramat sgt oleh keran fav team aku iaitu Man. Utd telah menewaskan musuh ketat sepanjang zaman iaitu Arsenal di Old Trafford semalam 2-1.Sekali gus MU telah meleburkn rekod cemerlang Arsenal di awal musin nie.Syukur2.Sebelum nie ,dlm pembukaan game EPL Arsenal telah membelasah Everton kt away , 6-1.Dlm game kedua plak Arsenal sekali lg,belasah team Portsmouth kt home 4-1.So ,hajat depa utk m'gekalkn rekod tuk belasah team di game ke tiga x k'sampaian bila MU dpt tewaskn depa plak..Hak3...=D


Seriously,bila je aku tauyg game ke-3 nie MU lwn Arsenal.Hati aku dh mula m'jadi kacau coz aku tgk rekod Arsenal dia awal musin ni agak cemerlang.Sebaliknya,MU pulak corak permainan depa still x konsisiten ,apbila kalah ngan Burnley dlm game ke-2.Tp nasib baik MU dpt comeback kt game ketiga,bila depa belasah team Wigan,5-0.Secara jujurnya,aku rasa cuak dlm game ni.Dah la MU lwn kt home,takut kna blash plak mcm season dulu ngan L'verpol 4-1.Mimpi ngeri kot !!!.Tp m'gikut sejarh dlm game2 lps,x kira la form Arsenal hebat cam ne pun.Bila lwn kt Old Trafford ngan MU depa mesti kalah ,x pn seri.Nmpknya,sejrah itu skali lg b'ulang..Hak3.Takziah wat p'nyokong2 Arsenal,Huzaifah,Muad'z,Mat,Erli dan sama waktu dgnya..Huhuhu..Korang jgn la bersedih,Arsenal dh main bgs dah semalam,tp MU main lg bagus,^.^

= Man Utd VS Arsenal =





______________________________________________________________________________________________________
P/s : Kpd Naqi ko hati2 ckit,coz dlm liga Barclays aku nk potong ko dh nie..hahaha..Jgn suka sgt.(",)


Read On 5 Respons

Cinta ♀♂

9:41 AM


Salam ...

Apa khabar kpd sahabat2ku diluar sana?Bagaimanakah dgn bulan puasa tahun ini.Adakah ia sama seperti bulan puasa yg lain,ataupun tahun ini ada keistemewaannya yg tersendiri??Jika masih sama seperti thn2 yg lalu, marilah kita sama2 membina keistemewaan Ramadhan pd thn ini dgn menambah amalan2 sunat yg kita tidak pernah endah pd masa lalu.Insya-Allah setiap amalan yg dimulakn niat kerana-Nya, akan diberi ganjaran pahala yg besar di akhirat nanti.Walaupun ,aku sendiri pn masih merangkak lg dalam melaksanakn perkara2 sunat2 ni.Hehe.X pe lah,sukurang2nya aku akan cuba membuatnya dgn sebnyk yg boleh mengikut kemampuan aku sendiri.Hmmm.Aku rasa aku dah semakin jauh dr tujuan aku untuk 'postkn entri ni,baik aku mulakan cepat sebelum korang pn boring dgr bebelan aku..huhuhu.


Tujuan sebenar aku utk postkn entri ini adalah sekadar m'perigati rakan2 aku di luar sana tetang apa yg kita kenali sbg 'Cinta'.Sbg permulaan aku ingin m'yoal korang dgn satu soalan.Adakah agama kita iaitu Islam memerangi cinta? Sebenar2nya Islam tidak pernah memerang cinta,malah Islam memandang tinggi terhadap persolan cinta yg tentunya sebuah perasaan dan fitrah yg tertanam di setiap naluri manusia.Namun,cinta itu haruslah melalui pelbagai peringkat mengikut keutamaanya yg tersendiri.Jadi, aku akan tampilkn peringkat2 cinta secara ringkas.Pertama : Cinta kpd Allah SWT..KEDUA : Cinta kpd Rasulullah SAW dan Para Anbia..KETIGA : Cinta kpd sesama mukmin..Itulah peringkat2 cinta secara am nya.Jika korang nk tau yg lebih 'detail' pandai2lah cari sendiri erk,x dapek den nk nolong..

Tp apa yg aku nk tonjolkan kt entri ni ada lah cinta di dunia remaja.Mengikut pemerhatian aku sepanjng umur ini , ramai sahabat2 aku yg telah menerokai cinta di alam remaja.Aku x salahkn mereka langsung coz aku tau setiap manusia pasti akan merasai perasaan cinta atau pun suka kpd seseorang yg berlainan jantina.Malah,aku sendiri pernah melalui perasaan itu.Tp kalu yg cinta kpd sesama jantina 2 lg susah betoi x ?? huhu..Sambung kembali,tetapi kita perlu berhati2 dgn mainan cinta sebegini kerana jika kta tersilap langkah pasti buruk padahnya.Aku tahu bahwa sesiapa yg telah dijangkiti penyakit cinta ini mereka akan rasa setiap saat, jiwa sudah tidak mampu lagi untuk tenteram sekiranya tidak didendangkan dengan suara berbicara dengan kata-kata kunak dr pasangan mereka. Sudah berkubur cita-cita perjuangan dan sudah lebur harapan masyarakat yang dipikulkan di atas bahu, yang ada hanyalah kehendak memuaskan hati pasangan masing-masing.


So,apa yg kita perlu buat jika telah d'jangkiti penyakit ini ? Jalan yang paling baik ialah melalui perkahwinan. Rasulullah SAW pernah bersabda yang bermaksud :

“..Wahai golongan pemuda! Sesiapa di antara kamu yang telah mempunyai keupayaan iaitu zahir dan batin untuk berkahwin, maka hendaklah dia berkahwin. Sesungguhnya perkahwinan itu dapat menjaga pandangan mata dan menjaga kehormatan. Maka sesiapa yang tidak berkemampuan, hendaklah dia berpuasa kerana puasa itu dapat mengawal iaitu benteng nafsu..”

(Bukhari : no. 1772, Muslim : no. 2485)

Jika kpd sesiapa yg tidak mampu b'kahwin pula,meraka perlu mencuba sedaya upaya untk mejauhkan diri mereka drp mendekati zina.Namun, kita sbg manusia boleh tertewas bila-bila masa sahaja. Tidak kira siapapun kita. Sekalipun kita arif malah benar-benar mengetahui bahawa yang hadir hanyalah sekadar tipuan, namun kita bisa rebah dalam ketewasan yang kita sendiri sebenarnya merelakannya.Oleh yang demikian, apakah yang akan menyelamatkan selain keimanan, ketakwaan dan kecekalan.Sbg tambahan aku akan berikan bacaan doa untuk kita hayati apa yg dikenali sbg 'cinta' :

Ya Allah… Seandainya telah engkau catatkan… Dia milikku tercipta buatku… Satukanlah hatinya dengan hatiku… Titipkanlah kebahagian antara kami…. agar kemesraan itu abadi… Dan ya Allah… ya tuhanku yang maha mengasihi… Seiringkanlah kami melayari hidup ini… Ketepian yang sejahtera dan abadi…

Tetapi ya Allah… Seandainya telah engkau takdirkan… dia bukan miliku… Bawalah ia jauh dari pandanganku… Luputkanlah ia dari ingatanku… Dan peliharalah aku dari kekecewaan….

Serta ya Allah ya tuhanku yang maha mengerti… Berikanlah aku kekuatan… Melontar bayangannya jauh ke dada langit… Hilang bersama senja nan merah… agar aku bahagia… Walaupun tanpa bersama dengannya…

Dan ya Allah yang tercinta… Gantillah yang telah hilang… Tumbuhkanlah kembali yang telah patah… Walaupun tidak sama dengan dirinya…

Ya Allah ya tuhanku… Pasrahkanlah aku dengan takdirmu… Sesungguhnya apa yang telah engkau takdirkan… Adalah yang terbaik buat ku… kerana Engkau maha mengetahui… Segala yang terbaik buat hamba Mu ini…

Ya Allah… Cukuplah engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku… Di dunia dan di akhirat… Dengarlah rintihan dari hamba Mu yang daif ini… Jangan engkau biarkan aku sendirian… Di dunia ini mahupun di akhirat… Menjuruskan aku kearah kemaksiatan dan kemungkaran… Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman… Supaya aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup… Ke jalan yang Engkau redhai… dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh….

Amin.. Ya Rabbal A’lamin.


Sbg pengakahiran utk post ini,aku harap korang pikir2 lah apa yg baik dan apa yg buruk.Lg satu, kpd member2 yg terasa hati ke,apa ke dgn post ini.Aku dahulukan dgn ucapan maaf yg teramat sgt kerana bkn niat aku untk sengaja sakitkn hati korang.Tetapi hnyalah sbg pandangan ataupun luahan hati aku sendiri.Maaf gila sgt,kalau korang terasa.Tp aku ttp doakn agar korang dgn pasangan masing2 t'hindar dgn p'buatan zina,dan korang akan dikat dgn p'ikatan pertunangan,Insya-Allah..
(^_^)v
Read On 10 Respons

Ramadhan : Jom Puasa !!!

7:30 PM

Ramadhan Al-Mubarak

Salam,

Sedar x sedar bulan Ramadahan telah pun tiba di sisi kita.Aku dapat merasakan kedamaian dan ketenangan yg bakal menyelubungi hari-hari aku selama menepuh ujian dan dugaan di dalam bulan yg mulia ini.Apa yang aku nk tekan kt sini bahawa di bulan yg penuh keberkatan ini ,marilah kita bersama2 menjalani ibadah puasa dgn rasa penuh kesabaran dan ketakwaan kepada Yang Satu.Kepada sesiapa yg belum melafazkan niat puasa ,x kira niat untuk hari2 or untk sebulan.Rajin2kan lah lawat link blog yg tertera : Zelo55 ,untuk doa2 & niat2 khas pada bulan Ramadhan .Aku pun x tau kenapa ayat aku agak skema untuk post ramadhan ini,korang jgn la rasa pelik plak.Mungkin sebab first day pose di bulan Ramadhan kot,hak3.Ok x pe ,aku ubah cara penulisan aku..


Bismillahirahmanirahim,

Sekarang aku nk terus pegi dirct to the point,iaitu objektif aku post kn entri ni tuk kawan2 sekalian.Sempena bulan pose ni,korang mesti lupa or x tau kn kelebihan2 di bulan yg penuh keberkatan ini.So,tujuan aku dln post ini hnyalah untuk "refreshkn" kembali ingatan korang tentang apa dia kelebihan pose and bulan Ramadhan itu sendiri.Kat sini akan aku sertakn fadhilat2 tentang kelebihan2 tersebut.So,terpulang kpd korang nk tahu ke x.Aku hnya ingin menjalankan tanggunjawab aku sebagai seorang muslim,iaitu saling ingat-mengingati antara satu sama lain.hehehe.Aku pun malas nk tulis panjang2,and aku tau korang pun malas nk baca entri panjang2 nie.haha..Apa2 pun semoga kita dapat menjalani ibdah pose dgn sempurna and rajin2kan lah mencari sebanyak pahala yg mungkin di bulan yg penuh dengan kenikmatan dan keberkatan ini.Walaupun masih awal lg utk aku katakn perkara ini,jgn lupa mencari malam lailatul qadar yg lebih baik dr 1000 bulan iaitu pd 7 hari t'akhir puasa nanti,jgn lupa erk..Sehingga kita b'jumpa lagi di next entri,Insya-Allah..

Fadhilat dan kelebihan puasa dan orang yang berpuasa :

  • Imam Ahmad dan Muhammad bin Nasar al- Baihaqi meriwayatkan daripada Abi Hurairah sabda Nabi s.a.w, “Dikurniakan kepada umatku pada bulan Ramadan lima kelebihan yang tidak dikurniakan mana-mana umat sebelum mereka : bau mulut orang yang berpuasa lebih harum di sisi Allah dari bau kasturi, malaikat berdoa diampunkan mereka sehingga berbuka, Allah hiasi setiap hari syurganya, kemudian berfirman hampir-hampirlah hamba-Ku yang soleh yang merasai kesukaran tetapi terus menuju kepadamu, diikat padanya syaitan dan diampun bagi mereka pada akhir malam”.
  • Imam Bukhari, Muslim dan Ahmad meriwayatkan hadis daripada Sahal bin Sa’d. Sabda Rasulullah s.a.w: “Sesunggunya dalam syurga terdapat satu pintu yang dikenali dengan ar-Raiyyan di mana yang berhak memasukinya hanya orang yang berpuasa. Apabila selesai masuk nescaya ditutupnya”.
  • Mengikut riwayat an-Nasai sama seperti di atas kecuali ditambah sabda Nabi: Sesiapa yang masuk di dalamnya nescaya dapat meminum siapa yang minum nescaya tidak dahaga selama-lamanya.
  • Mengikut riwayat Imam Ahmad dan an-Nasai daripada Abi Hurairah r.a sabda Rasulullah s.a.w: “Puasa merupakan perisai”. Dan daripada Usman bin Abi al-As, “Puasa merupakan perisai daripada neraka seperti perisai seseorang daripada kamu pada masa peperangan selama mana ia tidak mengoyaknya dengan berdusta atau mengumpat”.
  • Al-Baihaqi meriwayatkan daripada Usman bin Abi al-As, puasa merupakan perisai daripada azab Allah.
  • Imam Ahmad, Muslim dan an-Nasai meriwayatkan daripada Abi Hurairah dan Abi Sa’id Sesungguhnya Allah berfirman: Sesungguhnya puasa bagiku dan Aku yang membalasnya dan sesungguhnya bagi orang berpuasa akan mendapat dua kegembiraan apabila ia berbuka nescaya bergembira dan apabila bertemu Allah nescaya ia gembira. Demi jiwa Muhammad ditangan-Nya bau mulut orang yang berpuasa lebih harum di sisi Allah daripada bau kasturi.
  • Ibn Majah dan al-Hakim meriwayatkan daripada Ibn Umar bahawa Nabi s.a.w bersabda: “Sesungguhnya orang yang berpuasa ketika berbuka mempunyai doa yang tidak ditolak”.
  • Al-Dailami meriwayatkan daripada Ibn Umar katanya: “Diam orang puasa merupakan tasbih, tidurnya adalah ibadat, doanya mustajab dan amalannya digandakan”.
  • Ibn Majah meriwayatkan daripada Ibn Jabir, Ahmad, at-Tabarani dan al- Baihaqi daripada Abi Umamah bahawa Nabi bersabda: “Sesungguhnya bagi Allah ketika berbuka puasa mempunyai mereka yang dibebaskan daripada neraka yang demikian itu pada setiap malam”.
  • Al-Baihaqi meriwayatkan daripada Abi Hurairah bahawa Nabi s.a.w bersabda: “Puasa merupakan separuh kesabaran dan atas tiap sesuatu mempunyai zakat dan zakat bagi tubuh badan adalah puasa”.
  • Imam Ahmad, al-Tirmidzi dan al-Baihaqi meriwayatkan daripada Ummi Imarah: “Sesungguhnya orang yang berpuasa apabila makan sentiasalah malaikat berselawat keatasnya sehingga selesai makanannya”.
  • Dr. Mac Fadon, seorang doktor dari Amerika;
    “Puasa adalah seperti tongkat ajaib yang dapat menyembuhkan penyakit yang membabitkan perut.” Banyak kejayaan beliau mengubati pesakit2nya dengan menganjurkan mereka agar berpuasa sebagai alternatif kepada ubat2 moden. Dan puasa bukan sahaja dapat menjaga kesihatan dan melawan penyakit bahkan dapat juga menajamkan minda kita

“Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu puasa seperti mana diwajibkan ke atas mereka sebelum kamu, mudah-mudahan kamu bertakwa.”(Surah Al-Baqarah;183)

Read On 3 Respons

10 Sifat Kaum Hawa yang Perlu Diketahui !!!

8:22 PM



Salam,

Rasanye sudah lama aku x m'update blog ini.Alang2 sudah dpt MC ,badan aku pn dh rasa sihat,baik aku post apa2 bnda yg berfaedah,ye x.Aku pn sbnrnya sudah kekeringan idea untk b'blogging nie.Tp utk korang,aku t'paksa la m'cungkil meterial2 dr PC ni.Post aku kali ni berkenaan dgn sifat2 wanita yg perlu diketahui oleh setiap kaum lelaki.Semuanya ada 30,tp aku anta part by part la erk.Bnyk sgt 30 skali baca,boleh juling mata nanti.hak3..Aku pn kurang pasti kesahihan sifat2 ni,mngkn x de pd semua pempuan ,mungkin ada pd kebnykn perempuan la kot.Allahu-Alam..Tp aku nk nasihat kn kt korang,jika korang dh ber'punya' jagalah diri masing2 dr berbuatan maksiat dan pimpinlah pasangan korang ke jalan yg diredhai Allah. Kalu boleh,biarlah hubungan korang diikat dgn perkahwinan.Insya-Allah.Isayman,aku dh jd mcm penceramh la plak.Sowy2..Aku pn malas nk m'bebel pnjng korang baca je la sifat2 nie :-
________________________________________________________________________________________
  1. Apabila seseorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitiskn airmata, itu bererti dia sedang menangis di dalam hatinya.
  2. Apabila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya,lebih baik kamu beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu meminta maaf.
  3. Wanita sukar untuk mencari sesuatu yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (kerana itu ramai wanita yang patah hati bila hubungannya putus di tengah jalan).
  4. Jika sorang wanita jatuh cinta dengan seorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang bersama lelaki lain.
  5. Apabila lelaki yang dia cintai merenung tajam ke dalam matanya,dia akan cair seperti coklat!! (Aku rasa lelaki pn sama je)
  6. Wanita memang menyukai pujian tetapi selalu tidak tahu cara menerima pujian.(Ni aku setuju,hak3..)
  7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang menyukai kamu tolak cintanya dengan lembut, jangan berkasar dgnya kerana ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tak akan tahu bila dia telah membuat keputusan, dia akan melakukan apa saja.
  8. Jika seorang gadis sedang menjauhkan diri darimu setelah kamu tolak cintanya, biarkan dia untuk seketika. Jika kamu masih ingin menganggap dia seorang kawan, cubalah tegur dia secara perlahan-lahan.
  9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa. Muzik, puisi, lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka
  10. Jangan sesekali beritahu kepada perempuan tentang apa yang membuat mereka langsung tak berguna.(Aku bg tau rilek je,pempuan x marah pun)
Read On 6 Respons

Stadium Astro Fantasy !!!

4:04 AM




Salam,

Kpd rakan2 aku yg berada diluar sana,sama ada di UIA,Ipoh ataupn 'outsiders' tp kalu dh minat EPL 2 no hal nye.Aku ada berita 'URGENT' tuk diberitahu kt korang sume.Semalam semasa aku sdng menonton rancangan kegemaran aku,tetiba ada satu iklan telah menarik perhatian aku bahawa fantasy football telah kembali.Tp yg menariknya,ia ditaja oleh sebuah stesen TV berbayar.Apa yg menariknya??Huh,ni la yg aku nk ceritakn nie.Hadiah dia korang nk tau brapa,RM 25,000 kot itu tuk juara keseluruhan.Tp bulan2 pn dpt hadiah gak,RM 1,000.Kt bwh nie aku tunjukn table pecahan hadiah dia.Agak menarik bukan,dh la FREE.So,ap tunggu lagi aku dh join N c8 league g tuk korang .Jgn tunggu2 lg join cpt serbu league aku..hak3 =D

Prize money breakdown

Overall 1st Prize RM 25,000
Overall 2nd Prize RM 10,000
Overall 3rd Prize RM 5,000
August 1st Prize RM 1,000
September 1st Prize RM 1,000
October 1st Prize RM 1,000
November 1st Prize RM 1,000
December 1st Prize RM 1,000
January 1st Prize RM 1,000
February 1st Prize RM 1,000
March 1st Prize RM 1,000
April 1st Prize RM 1,000
Overall 1st Prize RM 1,000

Jgn riso kt sini aku akan sertakn skali detail2 tuk join league aku 2.Tp first of all, korang kena c8 la dulu dream team korang,baru leh join league aku .Mcm biasa r mcm game fantasy yg lain, mula2 dia bg RM100.00 dulu,lps 2 korang pandai2 r beli pemain erk.Nama league aku dlm Stadium Astro ni ialah "GLORY LEAGUE",style x??Hak3.Tp kalu ad sape2 nk recomend nama lg gempak ,leh je propose kt aku .Aku ni open,boleh terima cadangan member aku.huhuhu.Huh,lg satu code tuk join league aku 2 ni dia CODE : 283-63.So,ap lagi moh kita gerk ke sana jom.Ni,aku bg skali link dia <! Stadium ASTRO Fantasy !>.Mari lah kita bersama2 memeriahkn lg industri fantasy football ni,"Majulah Sukan Untuk Negara"..Hak3 =D

_______________________________________________________________________
p/s :Kt sini utk liga2 lain :-

1. Yahoo
[Link]
- P/W : glory, ID # : 5461

2. Fantasy Premier League [Link] - P/W : 546965-121962

Yg liga no.2 ni open untk bdk ICT IIUM je erk,jgn mara.Sapa yg masuk gak kena 'kick' la jwb nye..huhuhu


Read On 2 Respons

About Me

My photo
Just living in a small world !!! Simple guy with a simple way of thinking !!! Simple way of thinking with a various of meaning !!!

Time and Date

Counts

free html visitor counters

Shout Loud